Élhetőbb várost hozunk létre

Célunk a kulturális élet fellendítése Szekszárdon. Újra visszaadjuk a Csörgét a városlakóknak, ahol jó idő esetén a családok, a fiatalok, a kutyások, a bringások eltölthetik a szabadidejüket. Főzőhelyeket, létesítünk, tematikus Csörge-fesztiválokat rendezünk (magyar rock, sound, bor-jazz fesztivál), IFI parkot hozunk létre állandó színpaddal színjátszó csoportok, amatőr együttesek számára, kutyastrandot és kutyafuttatót alakítunk ki.

A közép- és főiskolás diákönkormányzati vezetők irányításába adjuk a piacon a PLACC-ot, ahol rossz idő estén szabadidejüket eltölthetik.

Szociális bérlakás programot indítunk a pályakezdő fiatalok és a rászorulók számára.

A szekszárdi gépjárművek tulajdonosainak napi 2 óra ingyen parkolást biztosítunk. A parkolási bevételt a burkolatlan parkolók rendbetételére és a bicikli utak fejlesztésére fordítjuk.

Városi szálloda helyett idősszállót és otthont építünk, ezzel bővítve a helyeket és tehermentesítve a komolyabb ellátásra szoruló idősekkel foglalkozó meglévő szociális otthont. Ezzel segítve, hogy ne menjenek tönkre a helyi szálláshelyeket üzemeltető vállalkozók, valamint az időseknek ne kelljen máshova menniük, ha otthonra van szükségük.

A középiskolások kötelező önkéntes közösségi munkáját az Egészségügyi és Szociális Bizottság koordinálásával kiterjesztenénk idős emberek megsegítésére.

A Szőlőhegyet önálló városrészként kezeljük, nem szeretnénk, ha leválnának a városról. Az évek óta elmaradt beruházások (óvoda, 6-os busz útvonala, járhatatlan járdák, világítás) és problémák kezelésére egy polgármesteri biztost jelölünk ki saját pénzügyi kerettel.

A piacteret télen-nyáron használható vásárcsarnokká alakítjuk, valamint egy új termelői piacot hozunk létre, ahol a szekszárdi lakosok kedvezményesen kapnak helyet.

Visszavesszük a gyermek közétkeztetést! Ízletes menüvel, valamint helyben termelt és vásárolt egészséges élelmiszerek felhasználásával főzünk, illetve a helyi vállalkozók által készített tej-, tészta- és pékárukat használjuk elsősorban.

Egy mezőgazdasági iskola szakmai felügyeletével a közétkeztetésben szükséges alapvető zöldségeket és a városi közterek virágpalántáit a közmunkaprogramban megtermeljük, az így keletkező megtakarításból a rászorulók számára is tudunk alapvető zöldségeket biztosítani.

A városi útfelújítási alap felét sajnos az előző városvezetés túlárazottan és egyéni érdekek mentén (kormánymegbízott lakóhelyére vezető útra) már elköltötte. A megmaradó 4 Mrd Ft-ot a körzetek útjainak és járdáinak új burkolattal való ellátására fordítjuk, ez a városi úthálózat felére elegendő.

A polgármesteri hivatal hatékony működését a meglévő hivatalnoki karral együtt biztosítjuk, határozott, jól követhető vezetési struktúra mellett.

A város gazdálkodását, társaságainak működését nyilvánossá tesszük.

Zöld programot hirdetünk

Számunkra fontos a zöldhulladék-szállítás és a hulladékhasznosítás megoldása. Tavasztól őszig minden nap közlekedő aprító gépekkel feldolgozzuk a lakossági zöldhulladékot, amit a lakosság maga is komposztálhat, vagy beszállítjuk komposztáló telepünkre, ahol virágföldet készítünk belőle. Ezt értékesítjük, a szekszárdi lakosoknak kedvezményesen. Ezzel önfenntartóvá tesszük a zöldhulladék elszállítását.

A zöldhulladék komposztálásából látjuk el a kertészet és a városi közterek tápanyagpótlását.

Tanya és Zártkert programot indítunk a kis tanya és zárkert tulajdonosoknak komposztáló, esővízgyűjtők, illetve napkollektorok beszerzésére, ezzel csökkentve a hulladék és a városon átfolyó csapadék mennyiségét. A zöld hulladék aprítók a tanyák és zárkertek hulladékát is feldolgozzák, amit helyben komposztálhatnak. Hétvégenként a Kadarka és Bikavér túrákról ismert óránkénti déli és északi tanya buszjáratokat állandóvá tesszük, a szekszárdi lakosok számára ingyenesen.

Panelprogramot hirdetünk, korszerűsítjük a városi fűtőművet. A városi papír- vagy egyéb hulladék elégetéséből nyert hővel olcsóbb lehet a távfűtés, a maradék hőt villamosenergiává dolgozzuk fel. Ezzel és a panelházak födémének szigetelésével, az ott elhelyezett napkollektorok segítségével a fűtés és melegvíz árának tartós csökkentése, valamint a fűtőmű üzemeltetési költségcsökkentése érhető el.

Napelem parkot hozunk létre a városi intézmények energiaellátására. A megtakarításból végre rendbe hozzuk a közvilágítást.

Megreformáljuk az oktatást

Az északi és a déli városrészekben további Civil Pontokat nyitunk, ezek a családosoknak, a gyerekeknek, valamint az idősek számára biztosítanak helyet szabadidejük eltöltésére. Ugyanitt felzárkóztatást végző tanodákat indítunk a diákoknak. Támogatjuk az általános iskolai felzárkóztatást, és a Speciális Nevelésű Igényű gyerekekkel kapcsolatos programokat, melyek révén teret adunk alternatív iskolák és középiskolák létrehozására. Célunk, hogy a most más településeken tanuló több száz középiskolás fiatal Szekszárdon is megtalálja a számára megfelelő oktatási intézményt. Ha másik településen járnak iskolába, akkor minden élmény, barát oda köti őket, elvesztik a szekszárdi kötődésüket. Szeretnénk, ha a gyerekek, fiatalok itt tanulnának, itt látnának esélyt a boldogulásra és itt alapítanának családot.

Célunk a speciális óvoda legalább 1 csoporttal való bővítése, így a többi óvodából az erre jogosult gyerekek fejlesztése koncentráltan valósulhatna meg, a többi óvodában pedig helyek szabadulhatnának fel.

A középiskolások kötelező önkéntes közösségi munkáját kiterjesztenénk a város szépítésére.

Fontos az egészség!

Komplex egészségügyi programot valósítunk meg. A déli és északi városrészből indítva kórháztaxi járatot üzemeltetünk az idős vagy mozgásképtelen városlakók számára.

Szervezzük és támogatjuk a régi kórházi kórtermek szigetelését, nyílászárók cseréjét és légkondicionálóval való ellátását.

Szimbiózisban a kórházzal támogatjuk az olyan egészségügyi beruházásokat, amik Szekszárdon nem elérhetők vagy nagyon hosszú a várólista, ezzel másodállást biztosítva az egészségügyi dolgozóknak. Ezzel javul a lakosság egészségügyi ellátási színvonala, csökken a várólista, nem kell Pécsre, Budapestre menni egy beavatkozásért.

Új egészségügyi központot hozunk létre a Háziorvosi Kamara bevonásával, ahol napközben háziorvosi rendelés, esténként pedig ügyeleti ellátás valósul meg.

Sporttal kapcsolatos terveink

A régi városi uszodát visszaadjuk a városlakóknak használatra pihenő, rekreációs közösségi program központként. Az uszoda építését befejezzük, a terveket szakértővel átnézetve az üzemeltetést fenntarthatóbbá tesszük.

A régi sportcsarnokot minden oldalon kibővítve egy új sportcsarnok és rendezvény központot alakítunk ki.

A Pollack pályát a szekszárdi lakosok által ingyenesen használható tömegsport központtá tesszük. A régi teniszpálya épületeiben és környékén a kisebb szekszárdi amatőr sportegyesületek számára teremtünk kedvezményes terem- és területbérleti lehetőséget.